Stříkací box Fengda BD-512

Po příchodu prvního potomka a snahou o zachování zdravého prostředí doma jsem si už nějakou dobu lámal hlavu, jak skloubit koníčka s rodinným životem. Zkušenější otcové modeláři se při této větě jistě lehce pousmějí a na mysl jim přijdou slova jako např. naivka, jelikož dle jejich zkušeností moji jedinou starostí bude od určitého okamžiku nedostatek času. 


Protože se modelaření nechci vzdát, ale současně nechci v budoucnu vystavovat rodinu chemikáliím či zápachu, bylo z mého pohledu nutné toto vyřešit. Pokud stříkám  barvu (ať už syntetiku nebo akryl), jsem v komoře zavřený a mám masku, kterou jsem popsal zde. Když se k tomu otevře okno, dá se říct, že opatření jsou dostatečná. Pokud ale začnu stříkat např. surfacer, vytvoří se jemná mlha, která následně sedá a vytváří jemný prach na všem okolo (nejpatrnější je to na např. na plexi nad pracovní plochou). Jistě, jde snadno setřít, ale kdo by to chtěl pořád utírat. Malé okno v komoře je v tomto případě proti zápachu nedostačující.

Pro úvodní nášup informací jsem si došel na Modelforum, kde plastikoví modeláři této problematice věnují poměrně rozsáhlou diskuzi. Kdo má náladu a chuť, najde většinu z těchto informací zde. Jak vidno, jako box může posloužit krabice IKEA, vykuchaná televize či monitor od počítače, ale i autonomní odvětrávací systém celé dílny, který už vlastně supluje regulérní vzduchotechniku. Člověk studováním problematiky začne zabředávat do nepřeberného množství informací ohledně rozměrů boxu, materiálů či výkonu ventilátorů až po váhu a skladnost celé sestavy. Zkrátka co člověk to názor. Přiznám se, že v tomhle jsem neměl potřebu experimentovat a hledal jsem jednoduché kompaktní řešení. Pokud člověk zadá klíčová slova do Googlu, vyjedou mu spousta výrobků v různých provedeních a cenových katetegoriích. Po hodině studování nakonec dospěje k závěru, že z 99% je to stejně všechno Čína. Abych to zkrátil, vybral jsem výrobek Fengda BD-512. Nutno dodat, že slovo Fengda bych měl dát do uvozovek, protože identický výrobek, ale pod jiným názvem nabízejí minimálně dva jiní výrobci.


Technické údaje:
  • rozměry (složený box)  405 x 215 x 290 mm
  • rozměry  (rozložený box) 405 x 475 x 335 mm
  • váha 5 kg
  • výkon 16W
  • výkon ventilátoru 4,3 m3/min
  • hlučnost 47 dB
  • návin kabelu, LED osvětlení, otočný stojan na modely

Po rozbalení vám na stole přistane něco, co vypadá spíše jako kufr. Velmi jednoduše vyklopíte spodní a následně horní část. To vám na boku boxu současně odkryje kabel pro zapojení do zásuvky. Ten je opatřen navíječem, což oceníte při skládání boxu.

Obr. 1 - Složený box
Obr. 2 - Výklopná spodní část
Obr. 3 - Výklopná horní část
Obr. 4 - Detail uchycení horního krytu

Zezadu se na vývod ventilátoru nasadí přiložené roztahovací potrubí o vnitřním průměru 100 mm. To byla asi jediná chvíle, kdy jsem se trošku zapotil, protože tento úkon vyžaduje určitou dávku trpělivosti a cvičení. Potrubí se dá roztáhnout až na 2 m a v mém případě pohodlně dosáhne až z okna. Současně se nedoporučuje dělat délku potrubí delší než je nezbytně nutné, aby neutrpěl výkon ventilátoru. Při zapnutí boxu lze zvolit dvě možnosti - buď pracuje pouze ventilátor, nebo kromě něj jede ještě zabudované LED osvětlení. To svítí zhruba do středu pracovní plochy, kam se umístí otočný stojan, který je také součástí balení.

Obr. 5 - LED osvětlení a otočný stojan
Před ventilátorem je obyčejná modrá vložka z pěny pro hrubé zachycení nečistot. Ta se dá vyndat a v případě potřeby nahradit nebo úplně vypustit.

Obr. 6 - Ventilátor za pěnovou vložkou (filtrem)
 
Jediným způsobem, jak demonstrovat výkon ventilátoru, který by se dal zachytit na fotografiích, bylo přiložení papírového kapesníku. Při stříkání barev je dobré najít si tu svoji polohu, kde nám odsávání funguje ideálně. Klidně až úplně vzadu, protože stříkání tím nijak netrpí. Tím myslím, že barvu vám to nesežere ještě předtím, než dosedne na model. Současně i při roztáhnutí potrubí na 2 m s jemným zakřivením, je tah z potrubí stále patrný.

Obr. 7 - Ukázka s kapesníkem
Obr. 8 - Tah na konci potrubí je dostatečný
Obr. 9 - Zadá boxu s potrubím

Železniční modelář může namítat, že box  nevyužije pro 100% svých potřeb, protože když stříká skálu nebo cestu přímo na kolejišti, box je mu k ničemu. Na druhou stranu na pracovním stole vznikají všechny stavby, vozy či doplňky a ve finále může vlastně i ta skála.

Závěrem bych snad jen zmínil svou spokojenost s tímto výrobkem. To, co jsem od něj očekával, jsem od něj i dostal a vyšší pořizovací cena 1800,-CZK je daň za moji pohodlnost :)