Stříkací polomaska


S novou dílnou jsem se rozhodl trošku zapracovat i na ochraně zdraví a pořídit si kvalitní masku pro práci se stříkací pistolí. Doposud jsem používal běžný respirátor, který lze koupit v každém Baushopu. Prolezl jsem nějaké informace na internetu, ale upřímně, moc jsem tomu nerozuměl. Nakonec jsem se obrátil na odborníky s firmy Klimafil. Ti mi doporučili následující sestavu.

 

Sestava

  • polomaska 3M 7500 
  • filtr protiplynový "A2" 3M 6055 
  • filtr částicový "P3" 3M 5935
  • držák částicových filtrů 3M 501


Obr. 1 - Polomaska 7500 od firmy 3M 


Obr. 2 - Filtr protiplynový 6055


Obr. 3 - Filtr částicový 5935



Obr. 4 - Držák filtrů


Polomaska 3M 7500 je údajně nejkomfortnější polomaska na trhu, především díky měkkému materiálu a konstrukci, které zajišťují minimální tlak na obličej při výborné těsnosti. Měkkost materiálu a provedení okolo kořene nosu umožňuje nošení brýlí (ochranných i dioptrických, jakož i nosiče zvětšovacích skel a lup). Pro airbrush a modelářské použití je ovšem největší plus zakapotovaný výdechový ventil s odkloněním vydechovaného vzduchu pod bradu na hrudník, takže si nefoukáte do práce, ani když ji potřebujete sledovat z minimální vzdálenosti. Jiná polomaska s tímto řešením a v takto úsporných rozměrech údajně na trhu není.

Dojmy

Výrobce masku nabízí ve třech velikostech S,M a L. Já po domácím měření alá školní cvičení CO a po konzultaci s prodejcem sáhnul po velikosti M. Pokud jde o nasazování, je naprosto intuitivní a 4 upínací pásky umožní maximální přizpůsobení. To co mě velmi příjemně překvapilo je fakt, že absolutně nedochází k pocení pod maskou. Oproti látkovému respirátoru je to významný rozdíl. Přiznám se, že po určité době jsem masku přestal naprosto vnímat, což je pro ní vlastně to nejlepší vysvědčení. S výše uvedenou sestavou filtrů jsem navíc nepocítil vůbec žádný zápach při stříkání.

Obr. 5 - Komponenty připraveny k montáži


Obr. 6 - Připraveno k použití

Za cenu okolo 1500,- dostanete komfortní masku a pocit, že jste udělali něco pro své zdraví a snad i získali nějaký ten modelářský čas navíc ;)