Jak na to... dopravní značení

Tak už došlo i na slíbené dopravní značení. Vodorovné vzniklo už před nějakou dobou, ale i tak jeho tvorbu popíšu. Pár hodin o uplynulém víkendu jsem věnoval ale především výrobě značení svislého a dočasného. Jde o postup dobře známý a popsaný již nesčetněkrát, ale třeba v tom mém najde někdo nějakou tu inovaci či inspiraci.




Pomůcky:
  • tiskárna
  • tvrdý karton
  • špendlíky
  • matný lak
  • maskovací pásku
  • barvy
  • samotvrdnoucí hmotu

Obr.1 Pomůcky pro stavbu


Vodorovné dopravní značení

Metoda, kterou používám já, spočívá ve vymaskování a přestříkání dopravního značení na hotovou vozovku. Tu může každý vyrobit z různých materiálů nebo použít hotové výrobky přímo od výrobců. Já jako základ používám světlou samotvrdnoucí hmotu. Tu si za pomoci válečku srovnám do stejné tloušťky a pod ní na kolejiště přidám trochu Herkulesu. Následně, ještě před zatvrdnutím, do vozovky obtisknu smirkový papír. Hrubost volím podle měřítka. Na závěr do vozovky vtlačím např. vpusti od kanalizace či vytvořím výmoly. Hmotu necháme 24 hodin vysychat. Přitom dochází k jejímu smršťování. To nám ale nemusí vadit, jelikož to poměrně zdařile simuluje praskání vozovky. Kdo touží po dokonalé silnici, může si spáry vyplnit a postup opakovat. 


Obr.2 Základ vozovky a její postupné barvení


Nyní přichází na řadu  samotné barvení. Hmota je sice světlá, ale spíše šeda či béžová. Proto v místech, kde plánujeme vodorovné dopravní značení, nastříkáme bílou barvu (Tamiya XF-02) přímo na vozovku. Vznikne tak základ pro přechody, dělící a krajnicové pruhy. Za pomocí maskovací pásky začneme na místech budoucího značení bílou barku zakrývat. Když máme hotovo, přestříkáme celou vozovku šedou barvou (Tamiya XF-54). Po zaschnutí pásku odstraníme. Tam, kde značení působí příliš nově, můžeme čáry natupovat šedou barvou, aby působily opotřebovaně.

Obr.3 Znázornění opotřebovaného značení
Obr.4 Hotové vodorovné značení

 

Svislé dopravní značení

Tento postup zná asi každý. V co nejlepší kvalitě a vhodném měřítku si vytiskneme dopravní značky. Ty nalepíme na tvrdý karton (min. 200g/m2). Vystřihneme a ze zadní strany nalepíme špendlík s odstraněnou hlavičkou. Po dokonalém zaschnutí nabarvíme vhodnou barvou (např. Vallejo 70990) zadní stranu, boční hrany a tyč značky. Na závěr celou značku přelakuji matným lakem. Lakování je důležitý krok, který zabrání vyblednutí barev.



Dočasné dopravní značení

Konkrétně značka Z4a vznikla výše popsaným způsobem. Poté jsem přidělal stojan a nalepil značení i z druhé strany. Kraje viditelného šedého kartonu jsem nabarvil bílou barvu a nohu zase žlutou. Přidal lehkou patinu a vše rovněž překryl matným lakem. Ti, kteří mají ruce přizpůsobené pro práci s SMD diodami mohou přidat výstražná světla, jako mají např. výrobky od firmy Busch.