Dioráma "Přišla zima"

Nešlo tomu poslední dobu uniknout. Všichni začali na fórech a facebooku prezentovat svoje stavby od firmy AWEPE. Nemohl jsem tedy zůstat pozadu a rozhodl jsem si ji rovněž vyzkoušet. Stavbu jsem spojil se sérií několika dotazů z poslední doby ohledně mé tvorby zimní krajiny a sepsal do tohoto článku rovněž postup při ztvárnění tohoto ročního období. Pro ilustraci jsem vyrovil malou diorámu. 


Stavebnice


Stavebnici jsem sehnal na burze v Opletalce a to až na druhý pokus. Poučen prvním nezdarem jsem si po předchozí domluvě napodruhé odnesl dvě stavebnice. Jak mi paní prodávající sdělila, o zboží je takový zájem, že ji doslova mizí pod rukama a to bohužel i bez placení. Hanba všem, kdo tak činí... Stavebnice od AWEPE je typický lasercut, což se hned pozná podle charakteristického zápachu po pálení. Stavba je jednoduchá a odpovídá ceně 170,- CZK. Na slepení jsem použil husté lepidlo od výrobce. Pro diorámu použiji výrobek s označením 011. Jde o typickou chatu srubového typu, kterých u nás najdete spoustu.

Obr.1 - Stavebnice 011 a 005 od firmy AWEPE

Stavbu máte slepenou doslova za pár minut. Konstrukce je dvojitá, tzn. že kromě vnějšího pláště dovnitř vlepíte další vnitřní vrstvu a celý komplet je tak velmi pevný. Součástí balení je i průhledná folie na zasklení. Od výrobce bych uvítal i nějaký ten papírek se záclonami. Třeba časem...

Obr. 2 a 3 - Slepený základ

Vánoční osvětlení


Hotovou stavbu jsem nabarvil tak, abych umocnil její srubovou konstrukci a snad ovlivněn blížícími se Vánoci jsem se na poslední chvíli rozhodl pro ztvárnění vánočního osvětlení. Postup byl stejný, jako jsem popsal už u vánočního stromku. Moje původní představa (viz.obrázek č.4) se ukázala ve velikosti N jako nemožná. Největší oříšek bylo všechny vlákna na střeše poskládat a zároveň je stáhnout střechou dovnitř tak, aby nedošlo k jejich zlomení. Představa, jak v řadě světel jedno či dvě nesvítí, byla dostatečným motivem pro opatrnou práci.  Vzhledem k tomu, že světel je na střeše přesně 120, už další prostě nebylo kam dát. Navíc jsem musel pro jejich zakrytí vytvořit silnou vrstvu sněhu a celou diorámu tak umístit o několik set metrů nad mořem výš :) Vlákna jsem fixoval přímo ke střeše níže popsanou Flexipastou.


Obr. 4 - Původní inspirace
Obr. 5 a 6 - Vlákna přichycená ke střeše a svedená do interiéru

Z důvodu, že světýlka budou svítit studenou bílou a interiér chaty naopak žlutou, jsem sáhl po již osvědčeném způsobu svedení vláken do brčka omotaného izolační páskou. Výzdobu zajišťují 3 kusy bílých LED a interiér jedná žlutá LED. U větších staveb či měřítek vlákna pohodlněji a úsporněji svedete třeba jen k jedné LED.

Obr. 7 - "Izolovaná" brčka pro LEDky
Obr.8 - Vlákna zkrátíme až nakonec
Obr.9 - Sníh na střeše

Sníh a led


Ale nyní už k samotné tvorbě zimy. Základ tvořím pomocí výrobku od Woodland Scenics - Flex Paste C1205 a Soft Flake Snow SN140. Postup je jednoduchý - na podklad (v tomto případě základ z polystyrenu a tmelu Ostafix) aplikujeme flexipastu a následně sypeme sníh. Na stránkách WS nebo youtube najdete instruktážní videa. Flexipasta vytvoří základ sněhové peřiny a po vytvrdnutí za cca.24 hodin (týká se silnější vrstvy  např. na střeše, jinak schne dříve) pevně drží sypaný materiál. Já pro jistotu vždy ještě sníh fixuji vodou ředitelným lepidlem. Vrstvu flexipasty doporučuji nanést aspoň ve třech vrstvách, aby nikde neprosvítal podklad a zároveň se vytvoří dostatečná sněhová peřina. Při poslední vrstvě flexipasty vynechávám místa, kde je sníh sešlapaný (silnice, cesty apod.) Rovněž doporučuji před aplikací sněhu dotvořit komplet krajinu a to včetně vegetace. Postup je patrný z následujících fotek


Obr.10 - Hrubý terén a první vrstva Flexi pasty
Obr.11 - Druhá vrstva Flexi pasty a vegetace
Obr.12 - Třetí vrstva Flexi pasty a sníh Snow Flake
 
Zamrzlý potok, který vede podél chaty a pod propustkem jsem vytvořil moci Realistic Water od WS tak, že po nalití vody do koryta jsem přidal kapku bílé barvy a znázornil tak led. Někde je tak více bílý a někde naopak prosvítá tmavé dno.

Na závěr zbývá dodělat detaily. Třeba sníh na plotu, venkovních parapetech a všude jinde, kde by měl dle skutečnosti být. Kouř z komínu je tradičně z vaty. Postavičky jsou od Nocha. Boby jsou samovýroba a auto Wiking.

Obr.13 - Jde se bobovat
Obr.14 - V chalupě bude teplo
Obr.15 - Mezi stromy vykukuje zvědavý návštěvník z lesa
Obr.16 - Potok podél chaty
Obr.17 - Začíná se stmívat...
Obr.18 až 20 - Tma padla