Řezačka Proses TC-105

Tak jsem si ji konečně pořídil. Mluvím o řezačce profilů, po které jsem už nějakou dobu toužil. A to zejména ve chvílích, kdy jsem musel opakovaně řezat stejně dlouhé rozměry profilů. Neustále něco odměřovat a následně provádět řezy po jednom skalpelem při potřebě desítek kusů je prostě opruz. 




Modelář překvapivě na výběr moc nemá. Buď jde cestou samovýroby nebo cestou hotové řezačky, např. Amati, Micro-mark či právě Proses. O Amati jsem vážně uvažoval, ale diskuze na fórech hanící tento výrobek mě nakonec nasměrovala ke značce Proses. Pravda, cena byla skoro dvojnásobná. Kompletní sortiment výrobce je pak zde.

Řezačka



Obr. 1 - Balení

Řezačka má od výrobce označení TC -105 Timber and Profile Cutter. Tudíž by měla být vhodná k řezání plastových profilů (např. Evergreen) a dřeva či balzy. V balení najdete základní desku s řezacím ramenem, posuvnou část s pravítkem, šrouby pro případné uchycení k podkladu, úhloměr pro šikmé řezání, náhradní čepelky a návod.


Obr. 2 - Obsah balení
 
Výhodou je, že řezy se dělají klasickou čepelí z odlamovacího nožíku. Nemusíte tak kupovat žádnou náhradní (a dražší) přímo od výrobce. Čepel je uchycena pomocí dvou šroubů v rameni řezačky a drží bezproblémově.
 

Obr. 3 a 4 - Čepel a její uchycení


Použití řezačky


Nejmenší vzdálenost, kterou lze řezačkou uříznout je 12 mm. V případě, že potřebujete menší, není těžké si například pomocí vhodného profilu vzdálenost zmenšit. Distanci si určíte pomocí protikusu a zafixujete křídlovou maticí. Řezačka je odolná a i při větších tloušťkách drží, i když má plast tendenci se trošku kroutit. Bohužel i větších tloušťek řezaného materiálu se nevyvarujete šikmým řezům. Platí to u plastových profilů. Ty lze eliminovat tak, že je si materiál nejprve naříznete z jedné strany a následně provedete řez z protilehlé strany. Mně se tento postup osvědčil.

Obr. 5 - Takto uříznete část nejméně 12 mm dlouhou
Obr. 6 - Takto už jen např. 9 mm
Obr. 7 - Podle potřeby si polohu upravíte na delší kus

Šikmé řezy se dají provést dvěma způsoby. Když potřebujete 45° (nejčastější  úhel) přiložíte profil k horní části řezačky. Libovolný úhel pak zhotovíte pomocí úhloměru, který je součástí. Více k tomu asi psát netřeba. Fotky řeknou více.



Obr.8 - Řez 45°
Obr.9 - Libovolný úhel
Obr.10 a 11 - Velkovýroba může začít

Využití


Na začátku jsem psal, že řezačku oceníte především u opakující se činnosti. Já ji využil měsíc před Vánocemi hned 2x. Na domeček pro panenky, který dcerka dostane od Ježíška a na výrobu stavebního materiálu do stavebnin. Tento postup popíšu někdy v budoucnu v extra článku.


Obr. 12 a 13 - Střecha domečku je z lékařských špachtlí
Obr. 14 a 15 - Balíky stavebního materiálu ze stavebnin